Terdapat ralat dalam alat ini

Sabtu, 31 Januari 2009

Blog belum dapat tandingi pengaruh TV, akhbar?

Keratan Akhbar
June 18th, 2008

LAMAN web dan blog di internet adalah media pilihan keempat pengundi sebagai sumber maklumat pada pilihan raya umum 2008 selepas televisyen, akhbar dan ceramah politik.Hasil kajian bertajuk ‘Peranan dan Pengaruh Internet dan Kewartawanan Blogger Terhadap Pengundi Semasa Pilihan Raya Umum Malaysia 2008’ turut menunjukkan meskipun 80 peratus responden tahu mengenai blog, ia lebih digemari dan diterima golongan kelas pertengahan dan bawah.Kajian dilakukan Prof Madya Dr Baharuddin Aziz, Dr Rahmat Ghazali dan Dr Abd Rasid Abd Rahman dari Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media, UiTM itu, turut mendapati tiada data kukuh yang dapat menjuruskan bahawa kekerapan melayari blog menentukan kecenderungan mengundi pembangkang.“Selepas dibuat silang perbandingan, kami mendapati tiada bukti statistik kukuh yang dapat menyokong bahawa kandungan internet mempengaruhi pengundi untuk mengundi pembangkang.“Ramai responden yang hanya memilih televisyen dan akhbar arus perdana sebagai sumber maklumat turut memilih pembangkang, begitu juga pembaca blog yang mengundi parti pemerintah,” kata Dr Baharuddin.

Kajian sebulan itu turut mendapati banner, poster, bendera dan risalah memainkan peranan dan pengaruh yang berkesan terhadap pengundi memilih pembangkang. Kajian yang dilakukan ke atas 1,100 pengundi dari empat zon iaitu zon utara (28 peratus), Selatan (22 peratus), Pantai Timur (19 peratus) dan Tengah (31 peratus) ini menggunakan kaedah persampelan kelompok berlapis. Ia mendapati isu dan komen yang timbul dalam blog mulai September 2007, mampu membentuk dan mengacuankan minda pengundi kepada pembangkang.
“Isu yang dibangkitkan blogger mulai September 2007, bermula dengan kes klip video V K Lingam yang memaparkan perbualan antara peguam terkemuka dengan seorang yang dikatakan Hakim Kanan mengenai urusan pelantikan hakim adalah titik perubahan, menyebabkan pengundi menjauhi parti pemerintah dan mula cenderung kepada pembangkang,” kata Dr Baharuddin.Katanya, internet dan blog sudah muncul sebagai jendela kepada kelainan iaitu wadah kepada kandungan yang berbeza daripada apa yang disajikan oleh media arus perdana.Pembaca memilih blog kerana mereka inginkan kelainan serta mengukuhkan persepsi mereka. Tiga puluh lapan peratus responden berpuas hati membaca blog kerana isu dikupas berbeza dengan media arus perdana.“Bila menteri dan ahli politik turut sama dalam fenomena ini, bererti mereka mengakui pengaruh blog dan kewartawanan on-line, justeru mendedahkan pembaca dengan pandangan yang seimbang.

“Pihak berkuasa tidak perlu ‘over react’. Tambahan pula, kebanyakan penulisan yang diterbitkan dalam blog tidak perlu dilihat dengan begitu serius tetapi komen diberikan perlu dilihat sebagai maklum balas positif,” kata Dr Baharuddin.

Kerja lapangan untuk kajian dijalankan pada hari mengundi dengan taburan responden sebanyak 57 peratus lelaki dan 43 peratus wanita. Enam puluh enam peratus responden berusia bawah 40 tahun.
Antara hasil menarik ialah blog adalah corak yang memusat kepada kawasan bandar dan berpengaruh kepada golongan muda berusia bawah 35 tahun serta hampir separuh responden iaitu 41.3 peratus melayari blog di pejabat dan 31.7 peratus di rumah.Empat puluh empat peratus menjawab mereka melayari laman blog sebanyak dua atau tiga kali sehari dan 33 peratus responden langsung tidak pernah melayari laman blog.Apabila ditanya adakah isu yang diketengahkan blog mempengaruhi pemilihan calon, 55.2 peratus responden menjawab ‘ya’ dan 41.8 peratus ‘tidak’.Antara isu dalam laman blog yang menjadi pilihan responden ialah kenaikan harga petrol dan barang keperluan, video klip V K Lingam, isu badan kehakiman, isu Bersih dan rasuah. Taburan peratusan parti yang diundi responden ialah 48.6 peratus mengundi pembangkang dan 41.1 peratus responden mengundi Barisan Nasional.Hampir 36 peratus pembaca blog percaya ‘sikit-sikit’ kepada kandungan laman blog, 16.4 peratus percaya hampir semua, 2.8 peratus percaya semua dan 4.9 peratus tidak percaya langsung.Antara laman blog dan web yang menjadi pilihan responden ialah Malaysiakini.com, Suara Keadilan, Suruhanjaya Pilihan raya, Harakah Online, Berita Harian online, Youtube, Utusan Malaysia online, Malaysia Today, The Star online dan agens berita.Ketika ditanya cabaran pilihan raya akan datang, Dr Baharuddin berkata perang saraf media digital dan kecenderungan golongan muda perlu diberi perhatian serius, apatah lagi dengan 1.8 juta pengundi baru layak mengundi pada tahun 2012/2013.TV Mudah alih (Mobile TV) dan rangkaian telefon bimbit akan turut memainkan peranan besar.“Kita tidak dapat menidakkan jurang digital masih lagi wujud di negara kita, namun pengaruh media baru tidak dapat kita sanggah. Ketika pilihan raya kecil di Ijok (Selangor) dan Machap (Melaka), bloggers sudah ada, tetapi kenapa impaknya tidak begitu kelihatan berbanding pilihan raya Mac lalu” katanya. - Bernama

Sumber : Berita Harian Online

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.